Αγαστή σχέση και συνεργασία της νήσου Κεφαλληνίας με τη Δημοκρατία της Σλοβενίας!

Γράφει ο Ανδρέας Κολαΐτης (Τεχνολόγος Εφαρμογών Τουρισμού)

gerΜε αφορμή την πρόσφατη επίσημη πρόσκληση που δέχτηκε ο Δήμος Κεφαλονιάς από την Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Σλοβενίας για συμμετοχή στον εορτασμό για την ίδρυση της κρατικής υπόστασης της Χώρας αυτής το 1991 (σημειωτέον η εορτή έχει οριστεί στις 25 Ιουνίου κάθε χρόνο, δηλαδή την ημερομηνία «αποσκίρτησης» της από την Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία Γιουγκοσλαβίας) και που ονομάζεται στην αγγλική γλώσσα ως: «Statehood Day» και πόσο μάλλον την ιδιαίτερη σχέση των Σλοβένων με τους Κεφαλλήνες που υπάρχει από τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, παραθέτω κάποια βασικά στοιχεία που τεκμηριώνουν το αγαστό -όπως εξελίχτηκε- της σχέσης αυτής.

Συγκεκριμένα στα πεδία των μαχών στην Κεφαλονιά το Σεπτέμβριο του 1943 μεταξύ της ιταλικής μεραρχίας Άκουι (Acqui) και της γερμανικής μεραρχίας Εντελβάις (Edelweiss) μεταξύ των νεκρών ήσαν: 1.315 Ιταλοί και 25 Σλοβένοι. Από αυτούς που τελικά παραδόθηκαν, οι Γερμανοί εκτέλεσαν 5.189 ενώ άλλοι 3.000 «χάθηκαν» στη θάλασσα. Ακόμη και σήμερα οι πληροφορίες για το πώς έχασαν τη ζωή τους αυτοί οι 3.000 άνδρες, παραμένουν αντιφατικές.

Corellisbaymain
Πολλοί από εκείνους που είδαν στον κινηματογράφο την αμερικανική κινηματογραφική ταινία : «Captain Corelli’s Mandolin» ( Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι ), ασφαλώς και δεν θα γνώριζαν τα πραγματικά περιστατικά που συνέβησαν στην Κεφαλονιά (το Σεπτέμβριο του 1943) και ούτε ενδεχομένως θα έγιναν «σοφότεροι» βλέποντάς την το 2001 όταν πρωτοκυκλοφόρησε στους κινηματογράφους!
Η ταινία, όμως, βοήθησε να γίνουν ευρύτερα γνωστά τα δραματικά περιστατικά πάνω στα οποία βασίστηκε το σενάριο της, κι αυτά συνθέτουν ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα τα οποία διαπράχθηκαν από τη Γερμανική Βέρμαχτ στη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου.slovenia

– Πηγές:
http://www.tovima.gr/books-ideas/article/?aid=285813

http://www.tanea.gr/news/greece/article/4532465/?iid=2

Σχολιάστε