Blog

ΚΙΝΗΣΗ   ΠΟΛΙΤΩΝ   ΕΠΑΡΧΙΑΣ   ΣΑΜΗΣ: ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΕΙ Ο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ»;

image ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΕΙ Ο <<ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ>>;

Μετά από τις τελευταίες εξελίξεις στις αλλαγές που πραγματοποιούνται στην τοπική αυτοδιοίκηση με τον περιβόητο νόμο <<ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ>> και ειδικά ότι αφορά την διάσπαση δήμων μεταξύ των οποίων και ο δήμος Κεφαλονιάς, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε σε όλους τους τόνους και στον όποιον αρμόδιο, ειδικά στον υπουργό κ. Α. Χαρίτση στην βουλευτίνα κ. Α. Θεοπεφτάτου στον περιφερειάρχη Ι.Ν. κ. Θ. Γαλιατσάτο και στον δήμαρχο Α. Παρίση˙ Continue reading «ΚΙΝΗΣΗ   ΠΟΛΙΤΩΝ   ΕΠΑΡΧΙΑΣ   ΣΑΜΗΣ: ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΕΙ Ο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ»;»

Ε.Α.Σ.: Τροποποιήσεις στη φετινή Αίτηση Αγροτικών Επιδοτήσεων

Δελτίο Τύπου Αργοστόλι ,22.9.2018

Ε.Α.Σ.: Τροποποιήσεις στη φετινή Αίτηση Αγροτικών Επιδοτήσεων

Ο Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης ενημερώνει ότι σύμφωνα με έγγραφο του Οργανισμού Πληρωμών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων έχει ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για τροποποίηση / διόρθωση της Ενιαίας Αίτησης για Αγροτικές Επιδοτήσεις (Ε.Α.Ε.) για το έτος 2018 μέσω Διοικητικών Πράξεων (είτε αυτό είναι διόρθωση φυτικού, είτε διόρθωση σταθερών στοιχείων όπως τραπεζικός λογαριασμός ΙΒΑΝ, Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου Α.Τ.Α.Κ., προσωπικά στοιχεία παραγωγού, κλπ) καθώς και για υποβολή εκπρόθεσμων Ε.Α.Ε. Continue reading «Ε.Α.Σ.: Τροποποιήσεις στη φετινή Αίτηση Αγροτικών Επιδοτήσεων»

Μπεν Φερένζ: «Κοίταξα την Κόλαση»

ceferenc1947_september_29_ben_ferencz_einsatzgruppen_caseΝυρεμβέργη, 1947. Ο Μπεν Φερένζ είναι ο επικεφαλής εισαγγελέας στην δίκη των Ταγμάτων Θανάτου των SS. «Είχαν δολοφονήσει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Κι εγώ είχα τις αποδείξεις στα χέρια μου», λέει στο inside story ο τελευταίος εν ζωή πρωταγωνιστής της «μεγαλύτερης δίκης στην ιστορία της ανθρωπότητας».

Η φωνή του από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, φτάνει σε εμένα ζωηρή και δυνατή. Ο Μπεν Φερένζ έχει διάθεση για κουβέντα. «Καλείς από την Αθήνα, λοιπόν. Θαυμάσια. Σε ακούω, ξεκίνα», μου λέει, κάνοντας σαφές ότι έχει μεν όρεξη για συζήτηση, αλλά όχι και πολύ χρόνο. Όταν δεν φροντίζει την γυναίκα του, που όπως μου λέει είναι πλέον η προτεραιότητά του, ο 98χρονος νομικός γράφει ασταμάτητα. Του φαίνεται αδιανόητο να μην εργάζεται. «Και τι άλλο να κάνω; Μήπως έχω και χρόνο για χάσιμο;», σχολιάζει, γελώντας με τον αυτοσαρκασμό του.

«Θα πήγαινα και στο Τορόντο, το είχα προγραμματίσει, αλλά δυστυχώς έχω ένα μικροπρόβλημα υγείας και ο γιατρός μου ήταν κατηγορηματικός, δεν πρέπει να κουραστώ με τα αεροπλάνα», συνεχίζει. Ο Φερένζ θα πήγαινε στον Καναδά για να είναι εκεί στο Toronto International Film Festival. Η παγκόσμια πρεμιέρα του Prosecuting Evil του Μπάρι ΆβριτςProsecuting Evil: The Extraordinary World of Ben Ferencz | tiff ήταν προγραμματισμένη για τις 7 Σεπτεμβρίου.

Η ταινία ήταν που έδωσε και σε μένα μια θαυμάσια αφορμή για να του ζητήσω να μου αφηγηθεί την ιστορία της ζωής του, ανακαλώντας κάποια από τα πιο συγκλονιστικά επεισόδια του περασμένου αιώνα. Σε αυτά τα επεισόδια, ο ίδιος είχε αναδειχθεί αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής. Στο δικαστήριο της Νυρεμβέργης ήταν μόλις 27 ετών. Και εκείνη ήταν η πρώτη του δίκη. Πολύ νέος, πολύ άπειρος. Με τα μάτια όλου του κόσμου στραμμένα πάνω του. Ένας μικροκαμωμένος νεαρός που έμοιαζε σχεδόν παιδί. Αλλά ο Μπεν Φερένζ δεν ήταν παιδί. Και δεν ήταν καθόλου αφελής ή άβγαλτος. Ο 98χρονος άνδρας ανήκει σε μια γενιά που ωρίμασε γρήγορα. Διότι δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς. Η εποχή, ο τόπος, οι συνθήκες δεν του είχαν αφήσει επιλογές.

1948_palaceofjustice_benferencz_office_writing_02

Ο Μπεν Φερένζ το 1948. [Benjamin Ferencz Archive, courtesy of Planethood Foundation & Schulberg Productions]
Από τα Καρπάθια στο Hell’s Kitchen

«Να σας πω την ιστορία από την αρχή, ωραία. Λοιπόν, γεννήθηκα στα Καρπάθια, στην Τρανσυλβανία το 1920. Την έχετε ακουστά εσείς την Τρανσυλβανία, είστε Ευρωπαία. Εκεί που γεννήθηκα εγώ είναι η Ρουμανία». Η αδελφή του είχε γεννηθεί τρία χρόνια νωρίτερα, στο ίδιο κρεβάτι, αλλά στην Ουγγαρία. Ο Μπεν Φερένζ γελάει. «Βλέπετε, τότε το χωριό ανήκε στην Ουγγαρία. Εγώ είμαι Ρουμάνος, η αδελφή μου Ουγγαρέζα. Πολύ μου αρέσει να το λέω αυτό, με κάθε ευκαιρία, γιατί δείχνει πόσο ανόητος είναι τελικά ο εθνικισμός».

Ο Φερένζ είναι μόλις εννέα μηνών όταν οι γονείς του αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και να μεταναστεύσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Υπήρχε τρομερή φτώχεια στο χωριό, δεν υπήρχαν δουλειές. Έπειτα μια οικογένεια Εβραίων, όπως η δική μας, είχε κι άλλα προβλήματα. Οι Καθολικοί της Ρουμανίας δεν μας συμπαθούσαν καθόλου και το έδειχναν». Έτσι η οικογένεια μπαίνει στο καράβι για τη Νέα Υόρκη. Χωρίς χρήματα, χωρίς να ξέρουν την γλώσσα, χωρίς ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Μόνο με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής.

«Εγκατασταθήκαμε σε ένα υπόγειο, στο Hell’s Kitchen», αφηγείται, «και πρέπει να σας πω ότι η γειτονιά μας το άξιζε το όνομά της». Την εποχή που εκείνος μεγάλωνε αυτή ήταν η συνοικία με τη μεγαλύτερη εγκληματικότητα. Και η καθημερινότητα δεν ήταν τόσο συναρπαστική όσο την βλέπουμε στις ταινίες του Χόλιγουντ. «Ήταν πολύ σκληρή ζωή. Οι γονείς μου ήταν πάμφτωχοι. Δεν είχαν δεξιότητες που μπορούσαν να τους χρησιμεύσουν. Ο πατέρας μου ήταν τσαγκάρης, αλλά βασικά είχε μάθει να φτιάχνει μπότες στην Τρανσυλβανία. Στη Νέα Υόρκη, όπως φαντάζεστε ίσως, δεν υπήρχε ζήτηση για το συγκεκριμένο προϊόν. Τελικά, όμως, στάθηκε τυχερός γιατί βρήκε δουλειά ως θυρωρός».

Εκεί που μεγάλωνε, συνεχίζει, το πιο φυσικό πράγμα του κόσμου θα ήταν να στραφεί στην παρανομία. «Όταν ήμουν παιδί, μου είχε πει κάποιος ότι εσύ θα γίνεις ή καλός εγκληματίας ή καλός δικηγόρος. Εγώ τότε δεν ήξερα τι ακριβώς κάνει ένας δικηγόρος, αλλά είχα ήδη αποφασίσει ότι εγκληματίας δεν θέλω να γίνω», λέει γελώντας. Στάθηκε τυχερός, μου λέει, γιατί πήρε άριστη εκπαίδευση. Ο Φερένζ τέλειωσε ένα σχολείο για χαρισματικά παιδιά και από εκεί έγινε δεκτός στο Χάρβαρντ, όπου σπούδασε με υποτροφία.

«Δεν γνωρίζαμε το μέγεθος του εγκλήματος»

Την περίοδο που αποφοιτούσε, όλοι οι φίλοι του έφευγαν στον πόλεμο. «Τρέχαμε όλοι να καταταγούμε. Εγώ ήθελα να πάω στην αεροπορία, αλλά τα πόδια μου δεν έφταναν τα πεντάλ. Έχω ύψος 1,55. Τι να κάνω, πήγα στον Στρατό Ξηράς. Και με έστειλαν στην Ευρώπη». Ο 23χρονος Νεοϋορκέζος θα πάρει μέρος, όπως μου λέει, σε όλες τις μεγάλες μάχες, από τις ακτές της Νορμανδίας και μέχρι τον Ρήνο, παντού. «Είδα τη φρίκη του πολέμου. Την είδα ως στρατιώτης». Στον Ρήνο έφτασε όταν ο πόλεμος φαινόταν ότι είχε κριθεί. Ο αμερικανικός στρατός ιδρύει ένα Τμήμα Εγκλημάτων Πολέμου, για να ερευνήσει τα εγκλήματα κατά των Αμερικανών στρατιωτών. Στο πρόσωπο του νεαρού νομικού από το Χάρβαρντ βλέπουν το σωστό πρόσωπο τη σωστή στιγμή. Ο Φερένζ μου λέει ότι δεν του πέρασε από το μυαλό να αρνηθεί. «Σας λέω, είχα ήδη δει τη φρίκη του πολέμου». Κάνει μια μικρή παύση. «Αλλά, αυτό που αντικρίσαμε…».

lead-image.jpg

[Benjamin Ferencz Archive, courtesy of Planethood Foundation & Schulberg Productions]

Ο Μπεν Φερένζ είναι ανάμεσα στους πρώτους ανθρώπους που θα μπουν στα στρατόπεδα θανάτου. «Δεν είχατε έως τότε γνώση της κατάστασης που επικρατούσε στα στρατόπεδα;» ρωτάω. «Υπήρχαν αναφορές, αλλά όχι, το μέγεθος του εγκλήματος, όχι, δεν το γνωρίζαμε». Ο Φερένζ κάνει πάλι μια παύση. «Κοιτάξτε, έχουν περάσει δεκαετίες, έχω γράψει κι έχω μιλήσει αμέτρητες φορές. Δυσκολεύομαι… Θα το ξανακάνω, όμως, γιατί πρέπει. Λοιπόν, ακούστε». Άλλη μια παύση, σαν να παίρνει θέση σε μια φανταστική γραμμή εκκίνησης, προτού αρχίσει να μιλάει, γρήγορα, χωρίς διακοπή για να πάρει ανάσα.

«Πρώτα μπαίνουμε στο ΜπούχενβαλντBuchenwald concentration camp, ήταν το πρώτο στρατόπεδο θανάτου στο οποίο βρέθηκα. Οι Γερμανοί προσπαθούν να το σκάσουν κι ο αμερικανικός στρατός τους καταδιώκει. Οι κρατούμενοι, όσοι είναι ακόμη σε θέση να κινηθούν, τρέχουν γύρω γύρω παλεύοντας να αρπάξουν κάποιον άνθρωπο, οποιονδήποτε. Κορμιά κείτονται στη γη. Δεν μπορείς να καταλάβεις αν είναι ζωντανοί ή νεκροί. Τα μάτια τους εκλιπαρούν για βοήθεια. Μπροστά από τα κρεματόρια στοιβαγμένα σκελετωμένα πτώματα. Ανθρώπινα πλάσματα που περιμένουν τη σειρά τους για να καούν, λες και είναι κάρβουνα. Χάος, απόλυτο χάος. Αρουραίοι παντού. Διάρροια, δυσεντερία, εξαθλίωση». Η δουλειά του, συνεχίζει, ήταν να μπει στο στρατόπεδο, να συγκεντρώσει τα τεκμήρια των εγκλημάτων και να εξαφανιστεί. «Να φύγω από εκεί μέσα όσο το δυνατό πιο γρήγορα. Για να πάω στο επόμενο στρατόπεδο», λέει.

800px-buchenwald_slave_laborers_liberation.jpg

Το στρατόπεδο Μπούχενβαλντ, 16 Απριλίου 1945, πέντε μέρες μετά την απελευθέρωσή του. [Private H. Miller/ National Archives and Records Administration]

Δεκαετίες μετά, στα 98 του χρόνια, δεν μπορεί να βγάλει από τη μνήμη του σώματός του την μυρωδιά της καμένης ανθρώπινης σάρκας. «Το έχω πει ξανά, αλλά δεν υπάρχουν άλλα λόγια για να το περιγράψω. Κοίταξα την Κόλαση». Υπάρχει μια σκηνή της οποίας έγινε μάρτυρας, που εξακολουθεί σήμερα ακόμη να τον στοιχειώνει. Φτάνοντας στο στρατόπεδο που είχε απελευθερωθεί από τον αμερικανικό στρατό, είδε κρατούμενους, αποστεωμένους, να κυνηγάνε έναν φρουρό. Τον άρπαξαν και τον έβαλαν ζωντανό στο κρεματόριο. Τον έκαψαν ζωντανό. Ο νεαρός άνδρας δεν επιχείρησε να τους σταματήσει. Είχε κοκαλώσει. «Δεν θα μπορούσα και να τους έχω σταματήσει», λέει. «Σας εξηγώ, πρέπει να το καταλάβετε, δεν μπορείτε να φανταστείτε τι κάνει ο πόλεμος στον άνθρωπο».

«Θα σας πω, όμως, μια άλλη ιστορία. Δεν θυμάμαι πια αν συνέβη στο Μπούχενβαλντ ή στο ΜάουτχαουζενMauthausen-Gusen concentration camp complex», ξεκινάει ο Φερένζ την εξιστόρηση, εξηγώντας μου ότι μόλις έμπαινε στο στρατόπεδο, πήγαινε κατευθείαν στο γραφείο της διοίκησης, όπου βρίσκονταν τα αρχεία. Από έξω τοποθετούσε στρατιώτες, ώστε να μην μπορεί κανείς να μπει ή να βγει χωρίς την άδειά του. Μόλις έφτασε στο ένα από τα δυο στρατόπεδα, ήταν εκεί ένας κρατούμενος, που εργαζόταν στο γραφείο. «Σας περίμενα» είπε ο άνδρας στον Φέρενζ μόλις τον είδε. Κι έπειτα τον οδήγησε σε ένα σημείο, κοντά στα ηλεκτροφόρα σύρματα μέσα στα οποία ήταν κλεισμένο το στρατόπεδο. «Εκεί σκάψαμε και ξεθάψαμε ένα κουτί. Και μέσα στο κουτί υπήρχαν κάρτες με ονόματα και τις φωτογραφίες, φανταστείτε τα κάπως σαν διαβατήρια. Ήταν τα στοιχεία όλων των αξιωματικών που είχαν περάσει από το στρατόπεδο».

bundesarchiv_bild.jpg

«Τα σκαλοπάτια του Θανάτου»: Οι κρατούμενοι στο Μάουτχαουζεν υποχρεώνοντας να κουβαλήσουν ένα κομμάτι γρανίτη 186 σκαλιά προς την κορυφή του λατομείου. Δεξιά, Γερμανοί αξιωματικοί στα Σκαλιά του Θανάτου. [Bundesarchiv]
«Και τι θέλατε να κάνω; Να τους παρακαλέσω να με βοηθήσουν;»

Ο κρατούμενος είχε πάρει διαταγή να καταστρέφει τις κάρτες μετά την αποχώρησή τους, αλλά είχε παρακούσει. «Τις φύλαξε. Και κάθε φορά που φύλαγε μια κάρτα, έθετε τη ζωή του σε κίνδυνο. Και όταν μου τις παρέδωσε, γνώριζε ότι μου παρέδιδε τεκμήρια ανεκτίμητης αξίας, γιατί τώρα εγώ ήμουν σε θέση να τοποθετήσω συγκεκριμένα πρόσωπα στον χώρο και τον χρόνο. Είχα μέχρι και φωτογραφίες. Ήξερα ποιος έμπαινε και έβγαινε και τι ώρα συνέβαινε αυτό», λέει ο Φερένζ και στη φωνή του είναι φανερή η ικανοποίηση, σαν να ήταν μόλις χθες που πήρε στα χέρια του αυτό το πολύτιμο αρχείο. «Αλλά το πιο σημαντικό, όταν το σκεφτόμουν αργότερα, ήταν το γεγονός ότι μέσα σε αυτήν την κόλαση, εκείνος ο άνδρας είχε διατηρήσει την ελπίδα του ότι θα ερχόταν η μέρα που οι ένοχοι θα λογοδοτούσαν. Με αυτήν την ελπίδα φύλαξε τα τεκμήρια».

Την ίδια περίοδο, ο νεαρός νομικός είχε αναλάβει να διεξάγει ανακρίσεις σε περιπτώσεις που υπήρχαν βάσιμες υποψίες πως οι ναζί είχαν δολοφονήσει Αμερικανούς πιλότους. Είναι γνωστό, έχει επανειλημμένα γραφτεί, ότι ο Φερένζ χρησιμοποιούσε μια καθόλου πρωτότυπη ανακριτική μέθοδο. Μάζευε τους ντόπιους εκεί που είχε καταρριφθεί το αεροπλάνο κι είχε δολοφονηθεί ο πιλότος και τους απειλούσε ότι αν δεν του αποκάλυπταν όσα γνώριζαν θα τους πυροβολούσε. Δεν είναι αυτό ακριβώς που περιμένει κανείς από έναν νομικό. «Τους έλεγα γράψτε σε ένα χαρτί ό,τι γνωρίζετε. Αν πείτε ψέματα, θα σας σκοτώσω. Και τι θέλατε να κάνω; Να τους παρακαλέσω να με βοηθήσουν;» σχολιάζει.

«Κοιτάξτε, είμαστε κοντά στο τέλος του πολέμου κι έχω απέναντί μου καμιά 50αριά Γερμανούς. Κάποιοι έχουν ξυλοκοπήσει έως θανάτου έναν Aμερικανό πιλότο. Να τους καλοπιάσω; Θα είχε αποτέλεσμα, λέτε; Εγώ έπρεπε να μάθω τι έγινε. Τους σκότωσα; Δεν τους σκότωσα. Ούτε θα τους σκότωνα, προφανώς. Αλλά ναι, τους απείλησα. Αυτό έκρινα ότι έπρεπε να κάνω», υπερασπίζεται την απόφασή του ο 98χρονος άνδρας.

«Είχαν δολοφονήσει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Κι εγώ είχα τις αποδείξεις στα χέρια μου»

Ο Φερένζ θα ολοκληρώσει την αποστολή του και θα επιστρέψει στη Νέα Υόρκη μία ημέρα μετά τα Χριστούγεννα του 1945. Το σχέδιό του ήταν να ασκήσει τη δικηγορία. «Αλλά πού να βρω πελάτες; Αφού έλειπα, δεν με ήξερε κανείς. Είχα δουλέψει στα στρατόπεδα του θανάτου στην Ευρώπη. Ε, και; Στη Νέα Υόρκη, για να βρω δουλειά σε δικηγορικό γραφείο, αυτό δεν είχε καμία αξία», εξηγεί. Είχε, όμως, για το αμερικανικό Πεντάγωνο. «Μια ημέρα παίρνω ένα τηλεγράφημα που λέει “Please sir” – κανείς δεν με είχε έως τότε αποκαλέσει sir – “περάστε από το γραφείο μας”. Και πήγα, βεβαίως. Εκεί μου λένε ότι σχεδιάζουν δίκες εναντίον των ναζί και θέλουν από εμένα να επιστρέψω στην Ευρώπη». Το Διεθνές Στρατιωτικό ΔικαστήριοInternational Military Tribunal at Nuremberg | Holocaust Encyclopedia, άλλωστε, είχε ήδη συσταθεί. Οι Δίκες της ΝυρεμβέργηςNuremberg Trials είχαν αρχίσει. Ο Χέρμαν ΓκέριγκHermann Göring κάθισε στο εδώλιο τον Νοέμβριο του 1945.

fzootg9.jpg

O Χέρμαν Γκέρινγκ στο εδώλιο στη Δίκη της Νυρεμβέργης, 1946.

Αλλά μετά το τέλος της δίκης του Γκέριγκ, ο αμερικανικός στρατός είχε σκοπό να οδηγήσει στη Δικαιοσύνη μια σειρά από ηγετικές μορφές του ναζιστικού καθεστώτος, «γιατρούς, νομικούς, στρατηγούς, βιομηχάνους». Και αυτό που ήθελαν από τον νεαρό δικηγόρο ήταν να ηγηθεί μιας ομάδας από ερευνητές που θα συνέλεγαν στοιχεία για αυτές τις δίκεςSubsequent Nuremberg Trials. «Πίσω στην Γερμανία, λοιπόν. Διάλεξα τους συνεργάτες μου και αρχίσαμε τη δουλειά. Η έδρα μας ήταν στο Βερολίνο. Ανάμεσα στα έγγραφα που συγκεντρώνουμε παρατηρούμε κάτι αναφορές από το Ανατολικό Μέτωπο. Εκεί καταγράφονται με λεπτομέρειες οι ενέργειες των EinsatzgruppenEinsatzgruppen | Holocaust Encyclopedia».

Ο Φερένζ και οι συνεργάτες του είχαν πέσει πάνω στα τεκμήρια της δολοφονικής δράσης των ταγμάτων θανάτου των SS. «Είχαμε μπροστά μας όλες τις αποδείξεις ότι τα Einsatzgruppen είχαν αποστολή να δολοφονούν, χωρίς έλεος ή δεύτερη σκέψη, όλους τους Εβραίους, Ρομά, ανθρώπους με αναπηρίες, κομμουνιστές, διανοούμενους, ομοφυλόφιλους. Και είχαν πράγματι δολοφονήσει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά». Η φωνή του Φερένζ είναι γεμάτη ένταση, πάλι. «Κι εγώ είχα τις αποδείξεις στα χέρια μου».

1947_einsatzgruppen_case_viewof_21_defendants.jpg

Οι κατηγορούμενοι στη δίκη των Einsatzgruppen των SS. [Benjamin Ferencz Archive, courtesy of Planethood Foundation & Schulberg Productions]

Με αυτά τα στοιχεία, ο Μπεν Φερένζ πηγαίνει από το Βερολίνο στη Νυρεμβέργη και ζητάει να μιλήσει με τον επικεφαλής εισαγγελέα του αμερικανικού στρατιωτικού δικαστηρίου, τον στρατηγό Τέλφορντ ΤέιλορTelford Taylor. «Του λέω, κοιτάξτε τι έχω εδώ, πρέπει να κάνουμε άλλη μια δίκη». Ο Τέιλορ του απαντάει ότι δεν υπάρχουν ούτε χρήματα, ούτε διαθέσιμο προσωπικό για άλλη μια δίκη. Μόνο μια λύση υπήρχε. Ήταν πρόθυμος να αναλάβει ο ίδιος ο Φερένζ την υπόθεση, συμπληρωματικά με την ερευνητική δουλειά που έκανε; «Βεβαίως, του λέω. Θα το κάνω». Κι έτσι ο 27χρονος Νεοϋορκέζος έγινε ο εισαγγελέας στη Δίκη των Ταγμάτων Θανάτου των SSEinsatzgruppen Trial, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 1947. Αυτή που το Associated Press επρόκειτο να χαρακτηρίσει την μεγαλύτερη δίκη στην ιστορία της ανθρωπότητας.

«Έχεις 3.000 μαζικούς δολοφόνους, μπορείς να δικάσεις μόνο τους 22 από αυτούς»

Για τον Μπεν Φερένζ, αυτή ήταν η πρώτη δίκη που αναλάμβανε. Τον ρωτάω αν αισθανόταν την πίεση από τις προσδοκίες της παγκόσμιας κοινότητας. Ήταν πολύ απασχολημένος και αποφασισμένος, μου απαντάει. Δεν είχε χρόνο να νιώσει οτιδήποτε άλλο, πέρα από την βεβαιότητα ότι θα πετύχαινε την καταδίκη τους. «Αλλά, κοιτάξτε, μιλάμε για 3.000 άνδρες. Δεν μπορούσα να δικάσω 3.000 άνδρες, είχαμε μόλις 22 θέσεις», λέει. Έτσι ο Φερένζ διάλεξε τους 22 αξιωματικούς που θα λογοδοτούσαν για λογαριασμό όλων. Πώς επέλεξε τους 22; «Ξεχώρισα άνδρες που ήταν ψηλά στην ιεραρχία και είχαν υψηλή μόρφωση. Και τους κατηγόρησα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», διηγείται και καταλαβαίνω ότι ακόμη θυμώνει με όσα είχε ανακαλύψει εκείνο τον καιρό για τις μαζικές δολοφονίες που εκείνοι οι άνδρες είχαν φέρει σε πέρας κατ’ εντολή του καθεστώτος.

«Στόχος μας δεν είναι η εκδίκηση, ούτε ζητάμε απλώς μια δίκαιη τιμωρία. Ζητάμε από το δικαστήριο να επιβεβαιώσει με μια διεθνή ποινική πράξη το δικαίωμα του ανθρώπου να ζει με ειρήνη και αξιοπρέπεια, άσχετα από τη φυλή ή τη θρησκεία του. Η υπόθεσή μας είναι μια έκκληση της ανθρωπότητας στον Νόμο». Η ιστορική ομιλία του Φερένζ στη Νυρεμβέργη, 1947.

Τι είπαν για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους; «Α, απολύτως τίποτε. Τα αποδεικτικά στοιχεία ήταν συγκλονιστικά, ήταν ακλόνητα. Μια ερώτηση τους έγινε. Δηλώνετε αθώος ή ένοχος; Και δήλωσαν όλοι ότι είναι αθώοι! Προφανώς όλοι καταδικάστηκαν. Οι δεκατρείς καταδικάστηκαν σε θάνατο», λέει ο Φερένζ, ο οποίος ωστόσο δεν είχε ζητήσει τη θανατική καταδίκη. Γιατί όχι; «Ούτε την είχα ζητήσει, ούτε ένιωσα κάποια μεγαλύτερη ικανοποίηση επειδή ορισμένοι οδηγήθηκαν στην κρεμάλα, όχι». «Γιατί;». «Τι γιατί; Έχεις 3.000 μαζικούς δολοφόνους και μπορείς να δικάσεις μόνο τους 22 από αυτούς. Αρκεί αυτό για να πούμε ότι αποδόθηκε δικαιοσύνη; Και πώς δικαιώθηκαν τα θύματα, εκείνο το ένα εκατομμύριο των ανθρώπων, επειδή εκτελέστηκαν δεκατρείς ένοχοι; Όχι, δεν είναι αυτός ο θρίαμβος της δικαιοσύνης», λέει ο 98χρονος νομικός, ο οποίος αφηγείται πως μετά τη Νυρεμβέργη, αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για τη δημιουργία ενός διεθνούς ποινικού δικαστηρίου, που θα εκδίκαζε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Το 1998, όταν η Διπλωματική Διάσκεψη των Πληρεξουσίων των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε το Καταστατικό της ΡώμηςRome Statute of the International Criminal Court για την ίδρυση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ο Μπεν Φερένζ είχε θεωρήσει ότι η διεθνής κοινότητα έκανε ένα τεράστιο βήμα. Μιλώντας τότε στα Ηνωμένα Έθνη, είχε χαρακτηρίσει το Καταστατικό της Ρώμης τον χαμένο κρίκο για την διεθνή παγκόσμια τάξη. «Η σύσταση ενός Διεθνούς Δικαστηρίου είναι πια κάτι που θα υλοποιήσουμε». Το 2002, το Καταστατικό της Ρώμης θα κυρωθεί και την 1η Ιουλίου ιδρύεται το Διεθνές Ποινικό ΔικαστήριοInternational Criminal Court. Η στάση των ΗΠΑ απέναντι στο ΔΠΔ είναι μια μόνιμη πηγή απογοήτευσης για τον εισαγγελέα της Δίκης της Νυρεμβέργης. Ενώ ο Μπιλ Κλίντον το 2000 είχε υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης, δεν το υπέβαλε προς επικύρωση στην Γερουσία. Και το 2002, ο τότε πρόεδρος Τζορτζ Μπους αρνήθηκε να επικυρώσει το Καταστατικό.

Πρόσφατα, ο Μπεν Φερένζ εκφράστηκε με μεγάλη οργή για την πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ ενάντια στην παράτυπη μετανάστευση, που έχει αποτέλεσμα να απομακρύνονται βίαια τα παιδιάTrump’s New Attack on Immigrant Children | ACLU από τους γονείς τους. «Πρόκειται για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, ναι, το έχω πει και επιμένω σε αυτό», μου λέει όταν του θυμίζω τη δήλωσή του. «Κοιτάξτε όλες τις διακηρύξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Να σας θυμίσω ότι κανείς δεν επιτρέπεται να υποβάλλεται σε βασανιστήρια, ή μεταχείριση απάνθρωπη και ταπεινωτική. Λοιπόν πώς αλλιώς να χαρακτηρίσεις την τακτική Αμερικανών στρατιωτών που αποσπούν μωρά από τους γονείς τους, επειδή δεν πέρασαν νόμιμα τα σύνορα; Προφανώς παραβιάζονται θεμελιώδη δικαιώματα των παιδιών αυτών», συνεχίζει, προσθέτοντας ότι παρόλα τα προβλήματα, όσο και αν ο ίδιος βρίσκει αποκρουστική την πολιτική του σημερινού προέδρου, η Αμερική παραμένει μια μεγάλη και αληθινή δημοκρατία.

Η Μάρλεν Ντίτριχ στην μπανιέρα

Κάποια στιγμή αποτολμώ μια ερώτηση, άσχετη με όσα έχουμε συζητήσει έως τώρα. Αλλά με τρώει η περιέργεια. Ισχύει ότι στη διάρκεια του πολέμου είχε συστηθεί, με έναν μάλλον ανορθόδοξο τρόπο, στην Μάρλεν ΝτίτριχMarlene Dietrich; Ο 98χρονος Νεοϋορκέζος βάζει τα γέλια. «Λοιπόν, είστε όλοι σας απίστευτοι. Άκου εκεί. Δεν υπάρχει δημοσιογράφος, που να μην με έχει ρωτήσει για την Μάρλεν Ντίτριχ», λέει και του απαντάω πως δεν εκπλήσσομαι. «Αλλά να ήταν μόνο οι δημοσιογράφοι, θα έλεγα εντάξει», συνεχίζει ενώ ακόμη γελάει. «Πριν μερικά χρόνια είχαν έρθει κάτι ερευνητές από το Χάρβαρντ στο σπίτι για να συνεργαστούμε. Και ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που ήθελαν να τους πω; Πώς είχα πετύχει γυμνή την Μάρλεν Ντίτριχ». Θα μου πει, όμως, για την Ντίτριχ, διότι το επεισόδιο εξακολουθεί να τον διασκεδάζει.

marlene_and_papa_.jpg

H Mάρλεν Ντίτριχ ψυχαγωγεί το 23ο Τάγμα Ειδικών Δυνάμεων (γνωστό και ως «Στρατός Φάντασμα»), Νοέμβριος 1944.

«Συνέβη σε έναν στρατώνα κοντά στο Μόναχο. Μια μέρα μας ανακοίνωσαν ότι επίκειται επίσκεψη της Μάρλεν Ντίτριχ. Ξέρετε, θα ερχόταν να ψυχαγωγήσει το στράτευμα. Δεν είχε καμιά σπουδαία φωνή, εδώ που τα λέμε, αλλά ήταν βέβαια αφάνταστα γοητευτική. Επειδή υπέθεσαν ότι η κ. Ντίτριχ θα ήθελε να κάνει ένα μπάνιο πριν βγει στη σκηνή, αποφασίστηκε ότι θα είχε στη διάθεσή της ένα δωμάτιο με μπανιέρα κι έναν ολόκληρο όροφο ελεύθερο. Σε εμένα, στο μεταξύ, αναγνωρίζοντας τις δεξιότητες που είχα αποκτήσει στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ, εκτός από καθήκοντα γραφείου, μου είχαν αναθέσει να κρατάω καθαρές τις τουαλέτες. Έτυχε λοιπόν να είμαι εγώ εκείνος που ανέλαβε να στέκεται έξω από την πόρτα, όσο μέσα η κ. Ντίτριχ έπαιρνε το μπάνιο της», αφηγείται.

Μετά από εύλογο χρονικό διάστημα, μου λέει, άνοιξε την πόρτα και μπήκε μέσα. Για να βρεθεί αντιμέτωπος με την Μάρλεν Ντίτριχ, γυμνή. «Στην μπανιέρα, χωρίς αφρούς από τις σαπουνάδες», διευκρινίζει. Αιφνιδιασμένος, κάνει πίσω και ψελλίζει «Oh, pardon me sir». «Λίγο αργότερα, όταν βγήκε, της ζήτησα συγνώμη, είπα ότι δεν φανταζόμουν ότι θα ήταν ακόμη στο μπάνιο. Η Ντίτριχ παρατήρησε ότι θα γινόμουν καλός διπλωμάτης. “Μα να με αποκαλέσεις sir;” μου είπε και γελούσε». Η ηθοποιός βρήκε τόσο συμπαθητικό τον νεαρό στρατιώτη, που τον κάλεσε να την συνοδεύσει στο γεύμα της με τον στρατηγό ΠάτονGeorge S. Patton. Αλλά ο Φερένζ της εξήγησε ότι ο στρατηγός δεν θα ενέκρινε την παρουσία του. «Θα πούμε ότι γνωριζόμαστε από παλιά, ότι υπήρξαμε γείτονες» του λέει. Ο νεαρός συμφωνεί. «Κι αν ρωτήσουν πού ήμασταν γείτονες, πείτε τους στην Ευρώπη», της λέει. Οι δυο τους πηγαίνουν πράγματι παρέα στο γεύμα, σε ένα τραπέζι στρωμένο για δέκα άτομα. «Κι εμφανίζεται τότε ο στρατηγός Πάτον, παίρνει αγκαζέ την Ντίτριχ κι εξαφανίζονται όσο οι υπόλοιποι στεκόμαστε προσοχή», ολοκληρώνει την αφήγηση.

«Κανείς δεν με πλησίασε για να πει μια συγγνώμη»

Αφού είχε ολοκληρώσει την αποστολή του και στην Νυρεμβέργη, κι ενώ ετοιμαζόταν να επιστρέψει στη Νέα Υόρκη, τα σχέδια ανατρέπονται για άλλη μια φορά. «Ήταν μαζί μου και η Γερτρούδη, είχαμε παντρευτεί αμέσως μετά τον πόλεμο και πριν ξαναφύγω για την Γερμανία», λέει. «Τελικά γυρίσαμε στην Αμερική δέκα χρόνια αργότερα, έχοντας κάνει στο μεταξύ τέσσερα παιδιά». Ο Φερένζ παρέμεινε στην Νυρεμβέργη έπειτα από αίτημα μιας ομάδας από γνωστές εβραϊκές οργανώσεις, προκειμένου να ασχοληθεί με την υπόθεση των πολεμικών αποζημιώσεων. «Καταλαβαίνετε ότι εδώ είχαμε ένα πολύ σοβαρό θέμα, καθώς εκατομμύρια δικαιούχοι ήταν νεκροί. Τι θα γινόταν με τις περιουσίες τους; Δεν έπρεπε να τις καρπωθούν οι δολοφόνοι τους».

Έτσι ο Φερένζ ανέλαβε να στήσει ένα ίδρυμα που θα διεκδικούσε και θα διαχειριζόταν τις περιουσίες για τις οποίες δεν υπήρχαν εν ζωή δικαιούχοι. «Αφού πρώτα έφτιαξα τους μηχανισμούς για να αποζημιωθούν οι επιζώντες, έκανα το επόμενο βήμα. Πρώτα δικάζεις τους ενόχους, έπειτα αποζημιώνεις τα θύματα και στη συνέχεια κάνεις ό,τι μπορείς για να μην επαναληφθεί το έγκλημα. Έκανα και τα τρία βήματα, όσο καλύτερα επέτρεπαν οι δυνάμεις μου».

Τα χρόνια μετά τον πόλεμο, όσο ο Μπεν Φερένζ και η οικογένειά του ζούσαν στην Νυρεμβέργη, η γερμανική κοινωνία δεν είχε ακόμη επιχειρήσει να κοιταχτεί στον καθρέφτη. Η αποναζιστικοποίηση θα αργούσε τουλάχιστον μια δεκαετία. Τι σήμαινε αυτό για έναν Αμερικανοεβραίο, γεννημένο στην Ευρώπη; Πώς ένιωθε ζώντας ανάμεσα σε ανθρώπους που γνώριζε ότι λίγα χρόνια νωρίτερα θα είχαν στείλει τον ίδιο και τους αγαπημένους του στα στρατόπεδα του θανάτου; «Όλα εκείνα τα χρόνια, κανείς ποτέ δεν με πλησίασε για να πει μια συγγνώμη. Ούτε ένας. Ούτε μια φορά. Είχα απογοητευθεί πολύ από τους ανθρώπους», θυμάται.

Πολλά χρόνια αργότερα η γερμανική κυβέρνηση τον ενημέρωσε ότι ήθελαν να του απονείμουν την ανώτατη τιμητική διάκριση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Ο Φερένζ το συζήτησε τότε με εκπροσώπους εβραϊκών οργανώσεων. «Οι περισσότεροι μου έλεγαν, “τρελός είσαι; Θα δεχτείς να σε βραβεύσουν οι άνθρωποι που δολοφόνησαν τους γονείς μας; Δεν ντρέπεσαι καθόλου;”. Λοιπόν, εγώ το σκέφτηκα αρκετά και είπα ότι κατανοώ μεν την οπτική τους, αλλά αυτοί που θέλουν να μου απονείμουν μετάλλιο δεν είναι τα ίδια πρόσωπα που δολοφόνησαν τους γονείς σας. Δεν βαρύνονται οι ίδιοι με τα εγκλήματα των πατεράδων και των παππούδων τους. Και αν αυτοί τώρα θέλουν να τιμήσουν εμένα – εμένα που καταδίκασα τους πατεράδες τους για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας – ε, τότε, εγώ θα δεχτώ την συγγνώμη τους».

Λίγο πριν κλείσουμε το τηλέφωνο, τον ρωτάω αν εκτιμά ότι έχουμε κάτι διδαχτεί από τις Δίκες της Νυρεμβέργης. «Θα σας πω τι διδάχτηκα εγώ από την εμπειρία μου στα πεδία των μαχών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και στην αίθουσα του δικαστηρίου στη Νυρεμβέργης. Κι ελπίζω να το πάρετε σοβαρά υπόψη σας. Μόνο ο σεβασμός προς το διεθνές δίκαιο μπορεί να μας προστατεύσει από τους εαυτούς μας. Κοιτάξτε, είναι φοβερό, σκεφτόμαστε πάντα με όρους του Μεσαίωνα. Οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να πάνε να σκοτωθούν, να σκοτώσουν αγνώστους, σε τόπους για τους οποίους συχνά δεν έχουν ιδέα, επειδή οι ηγέτες τους τούς έπεισαν ότι είναι εχθροί τους. Γιατί; Βασικά τρία είναι τα πράγματα για τα οποία οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να σκοτώσουν: η θρησκεία, το έθνος και ο πλούτος», συνεχίζει ακάθεκτος ο Φερένζ, «πρέπει να το καταλάβετε εσείς, η γενιά σας, γιατί εγώ το ξέρω καλά. Κι είμαι κι 98 ετών, έτσι; Δεν ανησυχώ για μένα. Λοιπόν, ακόμη και μια κακή δικαστική απόφαση είναι προτιμότερη από τον πόλεμο».

Έχει εργαστεί στον Ταχυδρόμο, τον Ελεύθερο Τύπο, την Ελευθεροτυπία και το Marie Claire. Ήταν European Journalism Fellow στο Βερολίνο. Το βιβλίο της «Ο τραγουδιστής του Αουσβιτς. Εστρόγκο Ναχάμα, Θεσσαλονίκη 1918 – Βερολίνο 2000» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καπόν.

O Επίκουρος κι η εξέλιξη της ανθρώπινης κοινωνίας

epikourosΟ Επίκουρος, στην Επιστολή προς τον Ηρόδοτο, αναφέρει τις τρεις κύριες αιτίες όπου βασίστηκε η ανθρωπότητα για να προοδεύσει δημιουργώντας τον ανθρώπινο πολιτισμό.

Οι κοινωνίες δεν προέκυψαν εκ του μηδενός, ούτε είναι δημιουργήματα κάποιων θεών, αλλά προήλθαν μέσα από μια φυσική εξελεγκτική διαδικασία. Αφού προσπάθησε αρχικά να αφαιρέσει τους μύθους που επικρατούσαν μέχρι τότε σχετικά με την ανθρώπινη ύπαρξη, την επαναφέρει σε μια φυσική διάσταση, λέγοντας ότι τα διάφορα όντα, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου, έχουν την προέλευσή τους από τον κόσμο όπου κατοικούν και όχι έξω από αυτόν. Continue reading «O Επίκουρος κι η εξέλιξη της ανθρώπινης κοινωνίας»

Vodafone: «Καλώς ήρθε» το 9ωρο…

vodafone_strikeΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ

Αθήνα, 21/9/2018

Η διοίκηση της Vodafone επιχειρεί να καταργήσει το 8ωρο και να επιβάλει το 9ωρο εργασίας

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες πριν, μεταξύ των εκπροσώπων του Σωματείου Εργαζομένων Vodafone και της Διεύθυνσης Προσωπικού η διοίκηση της εταιρείας Vodafone, ανακοίνωσε πως θα εφαρμόσει σε όσους εργαζόμενους δεν εργάζονται σε καθεστώς βαρδιών, ωράριο εργασίας 9:00-18.00, δηλαδή υποχρεωτικό 9ωρο. Continue reading «Vodafone: «Καλώς ήρθε» το 9ωρο…»

Ζάκυνθος-Βίντεο: Τι έδειξε η επιστημονική αυτοψία στο Ναυάγιο

AAAsnoA
© naftemporiki.gr Ζάκυνθος-Βίντεο: Τι έδειξε η επιστημονική αυτοψία στο Ναυάγιο

Τις συνθήκες ευστάθειας των πρανών και την ασφάλεια πρόσβασης των επισκεπτών στην περιοχή Ναυάγιο της Ζακύνθου, όπου πρόσφατα εκδηλώθηκε μεγάλη κατολίσθηση-κατάρρευση, με αποτέλεσμα να κινδυνέψουν άμεσα τουρίστες που επισκέπτονται κατά χιλιάδες την περιοχή, διερεύνησε επιστημονική-τεχνική Ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμη Λέκκα, πρόεδρο του Τμήματος Γεωλογίας και  Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,με τη συμμετοχή των MSc ΣπυρίδωναΜαυρούλη, MSc Ναυσικάς-Ιωάννας Σπύρου, Δρ Ιωάννη Κοπανά και Δρ Λάμπρου Πυργιώτη.Ειδικότερα, από τησυνδυασμένη αξιολόγηση των μορφολογικών, γεωλογικών, τεκτονικών, γεωτεχνικών, σεισμοτεκτονικών και βραχομηχανικών δεδομένων διαπιστώθηκαν ότι: Continue reading «Ζάκυνθος-Βίντεο: Τι έδειξε η επιστημονική αυτοψία στο Ναυάγιο»

Ανδρέας Κολαϊτης: Συνέλληνες γρηγορείτε !!

abo-660x330

Γράφει ο Ανδρέας Κολαΐτης (Τεχνολόγος Εφαρμογών Τουρισμού)

Αγαπημένοι Κεφαλλήνες, σεβαστοί  Συνέλληνες, δώστε έμφαση στην επισυναπτόμενη φωτογραφία (photo 1) με την… “όλως τυχαίως” (;) σημαία της λεγόμενης “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” (ΤΔΒΚ) δηλαδή για να ακριβολογούμε σύμφωνα με τα όσα ορίζει εύλογα το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, τα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας ως συνέπεια της τουρκικής εισβολής τον Ιούλιο & Αύγουστο 1974 από τη χθεσινή 16/9/18εκδήλωση στο Μουσείο Μετανάστευσης Μελβούρνης (Immigration Museum) που οργάνωσε η Κοινότητα: “Moreland Turkish Association”υπό την αιγίδα του Κρατικού Φορέα Πολυπολιτισμού Βικτώριας (Multicurtural Arts Victoria). Continue reading «Ανδρέας Κολαϊτης: Συνέλληνες γρηγορείτε !!»

Επεκτείνεται στην Περιφέρεια η «ημέρα ακρόασης των πολιτών» που έχει καθιερώσει η Ελληνική Αστυνομία

Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Αριστείδη Ανδρικόπουλου, η «ημέρα ακρόασης των πολιτών», που καθιερώθηκε πρόσφατα, επεκτείνεται στις περιφερειακές Υπηρεσίες του Σώματος. Continue reading «Επεκτείνεται στην Περιφέρεια η «ημέρα ακρόασης των πολιτών» που έχει καθιερώσει η Ελληνική Αστυνομία»

Η Περιφέρεια ζητά την ανάκληση των δηλώσεων, στην εφημερίδα Documento, του Υπουργού Μεταφορών και Συγκοινωνιών Χρήστου Σπίρτζη, για τη «σύλληψη» όλων των  υπηρεσιακών παραγόντων του Τμήματος Μεταφορών & Επικοινωνιών Κέρκυρας και το «κλείσιμο» όλων των Σχολών Οδήγησης στο νησί.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                      

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                             

ΑΛΥΚΕΣ ΠΟΤΑΜΟΥ                                                                         Κέρκυρα, 21-09-2018

Τηλ.: 26613.61506

email: press1@pin.gov.gr

   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Την ανάκληση των όσων φέρεται ότι δήλωσε, σε αποκλειστική συνέντευξή του στην Εφημερίδα Documento, στις 16.09.2018, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, για την υποτιθέμενη όπως είπε «σύλληψη όλων των  υπηρεσιακών παραγόντων του Τμήματος Μεταφορών &Επικοινωνιών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων καθώς και το κλείσιμο όλων των Σχολών Οδήγησης στην Κέρκυρα», ζητά η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Continue reading «Η Περιφέρεια ζητά την ανάκληση των δηλώσεων, στην εφημερίδα Documento, του Υπουργού Μεταφορών και Συγκοινωνιών Χρήστου Σπίρτζη, για τη «σύλληψη» όλων των  υπηρεσιακών παραγόντων του Τμήματος Μεταφορών & Επικοινωνιών Κέρκυρας και το «κλείσιμο» όλων των Σχολών Οδήγησης στο νησί.»

Με 12.500.000 ευρώ χρηματοδοτεί η ΠΙΝ τον δήμο Κέρκυρας, μέσω του ΠΔΕ, για την εκτέλεση δυο σημαντικών έργων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                      

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                   

ΑΛΥΚΕΣ ΠΟΤΑΜΟΥ                                                   Κέρκυρα, 21-09-2018

Τηλ.: 26613.61572

email: press2@pin.gov.gr       

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δυο σημαντικά έργα, συνολικού π/υ 12.500.000 ευρώ χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στην Κέρκυρα, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Continue reading «Με 12.500.000 ευρώ χρηματοδοτεί η ΠΙΝ τον δήμο Κέρκυρας, μέσω του ΠΔΕ, για την εκτέλεση δυο σημαντικών έργων»

141.300,01 ευρώ από την ΠΙΝ για την εκτέλεση εργασιών αποκατάστασης από τους σεισμούς στο κτίριο του Διοικητηρίου, στο Αργοστόλι

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                      

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                   

ΑΛΥΚΕΣ ΠΟΤΑΜΟΥ                                                   Κέρκυρα, 21-09-2018

Τηλ.: 26613.61572

email: press2@pin.gov.gr       

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τη δημόσια σύμβαση κατασκευής του έργου «ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΒΛΑΒΩΝ ΑΠΟ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟΥ», στο Αργοστόλι, με π/υ δημοπράτησης 141.300,01 ευρώ (με ΦΠΑ) και τελικό ποσό σύμβασης, 84.147,81 ευρώ (με ΦΠΑ), υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος. Continue reading «141.300,01 ευρώ από την ΠΙΝ για την εκτέλεση εργασιών αποκατάστασης από τους σεισμούς στο κτίριο του Διοικητηρίου, στο Αργοστόλι»

ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Νομός Κεφαλληνίας

Δήμος Κεφαλλονιάς

Διεύθυνση: Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών

Ταχ.Δ/νση: 21ης Μαΐου Αργοστόλι 28100 Τηλ.: 26713-61000 fax:26713-61029  e-mail: d.argostoliou@kep.gov.gr

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών παραλαμβάνουν από την 1η Σεπτεμβρίου  Αιτήσεις και Δικαιολογητικά για τους δικαιούχους Εισοδηματικής Ενίσχυσης Οικογενειών με χαμηλό ΣΥΝΟΛΙΚΟ εισόδημα.

Δικαιούχοι:

Είναι Οικογένειες*, συμπεριλαμβανομένων και των μονογονεϊκών, Ελλήνων υπηκόων κρατών μελών της ΕΕ, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, (συνολικό ή τεκμαρτό) δεν υπερβαίνει το ποσόν των 3.000 ευρώ (600 ευρώ ενίσχυση) ή κυμαίνεται μεταξύ του ποσού των 3.000 ευρώ και του ποσού των 4.700 ευρώ (ενίσχυση 300 ευρώ). Continue reading «ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ»

«Πληρωμή Διατροφικού επιδόματος Νεφροπαθών – Μεταμοσχευμένων για το μήνα  ΑΥΓΟΥΣΤΟ του 2018»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΙΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ  ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ – ΙΘΑΚΗΣ

   Αργοστόλι, 21-09-2018

Αρ. Δελτίου: 71

Σας ενημερώνουμε ότι η πληρωμή του Διατροφικού επιδόματος Νεφροπαθών –Μεταμοσχευμένων για το μήνα ΑΥΓΟΥΣΤΟ του 2018,  θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26  Σεπτεμβρίου του  2018. Continue reading ««Πληρωμή Διατροφικού επιδόματος Νεφροπαθών – Μεταμοσχευμένων για το μήνα  ΑΥΓΟΥΣΤΟ του 2018»»

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

ΣΟΦΙΑ ΑΡΑΒΟΥ-ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟΝ ΟΟΛΚ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΓΕΡΑΣΙΜΟ ΔΟΥΒΙΤΣΑ, ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΗΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ Ε.Κ.Π.Α., ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΜΟΥ, ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ!

 

ΟΜΙΛΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ (www.oolk.club)
Σεμινάρια περιόδου 2018
Ο Όμιλος Οδοντιάτρων Λογοτεχνών Καλλιτεχνών διοργανώνει, για την περίοδο 2018, το έκτο σεμινάριο το Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2018:
Με Θέμα:
Continue reading «ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ»

Ανακοίνωση για την πώληση των 18 ακινήτων στην Κεφαλονιά

Ανακοίνωση ΚΙΝ.ΑΛ.

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣΜε μεγάλη έκπληξη και απορία παρακολουθούμε τα διάφορα δημοσιεύματα σε ένα θέατρο παραλόγου μεταξύ Κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας, της βουλευτού και δύο υπουργείων, για το εάν παραχωρούνται και πως τα 18 ακίνητα της Κεφαλονιάς που αποτελούν μέρος της εκχώρησης 10.119 δημοσίων ακινήτων, με το ΦΕΚ 2320/Β’/19.6.2018 στην ΕΤΑΔ.

Η εκχώρηση των ακινήτων αυτών αφορά και είναι μέτρο της τέταρτης αξιολόγησης σαν προαπαιτούμενο για την επιτυχή έγκριση της. Continue reading «Ανακοίνωση για την πώληση των 18 ακινήτων στην Κεφαλονιά»

Paradox in Concert (Video Teaser) _ Συναυλία Κουιντέτου Πειραματικής Μουσικής της Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ.

σφσττστσΔελτίο Τύπου
Η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Κεφαλλονιάς σας προσκαλεί στην συναυλία του Κουϊντέτου Πειραματικής Μουσικής της Φιλαρμονικής Ελειού- Πρόννων που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 21:00 στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «ο Κέφαλος». Είσοδος Ελεύθερη
Ενημερώνουμε πως στην είσοδο της Κεντρικής Σκηνής του Θεάτρου θα υπάρξει κυτίο για την Οικονομική Ενίσχυση του Νηπιαγωγείου Πόρου. Continue reading «Paradox in Concert (Video Teaser) _ Συναυλία Κουιντέτου Πειραματικής Μουσικής της Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ.»

Η Κεφαλονιά στο επίκεντρο του Τουρισμού Κρουαζιέρας 

Με τη συμμετοχή των κορυφαίων Παραγόντων , Στελεχών , Διεθνών Θεσμικών Ναυτιλιακών Φορέων και Εταιρειών Κρουαζιεροπλοίων ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Forum Κρουαζιέρας «Seatrade Europe» στη Λισαβώνα.
Ο Δήμος Κεφαλονιάς , εκπροσωπούμενος από τον Α/Δήμαρχο Τουρισμού κ.Ευάγγελο Κεκάτο συμμετείχε στις εργασίες της Έκθεσης , όπου επιβεβαιώθηκε το Νησί ως σταθερά ανερχόμενος προορισμός Τουρισμού Κρουαζιέρας. Continue reading «Η Κεφαλονιά στο επίκεντρο του Τουρισμού Κρουαζιέρας «

Ιδιωτικά δουλεμπορικά γραφεία κάνουν την εμφάνισή τους με στόχο την εκμετάλλευση των άνεργων Ναυτεργατών Τεράστιες οι ευθύνες του εργοδοτικού και κομματικού συνδικαλισμού

ΠΕΝΕΝΗ άνοδος της ανεργίας στον χώρο της Ναυτεργασίας, η προσπάθεια υπονόμευσης των ΣΣΕ από κυβέρνηση και εφοπλιστές, η αποδιοργάνωση και απαξίωση του δημόσιου ΓΕΝΕ, η έλλειψη πολιτικής βούλησης για την ριζική ανασυγκρότησή του, η διεύρυνση της εφοπλιστικής ασυδοσίας αποτελούν το έδαφος πάνω στο οποίο έχει διαχρονικά διαμορφωθεί ένα παράνομο παραμεσιτικό κύκλωμα που λυμαίνεται στον χώρο της Ναυτιλίας με την ανοχή ΥΕΝ – Εφοπλιστών το δικαίωμα της εργασίας των άνεργων Ναυτεργατών. Continue reading «Ιδιωτικά δουλεμπορικά γραφεία κάνουν την εμφάνισή τους με στόχο την εκμετάλλευση των άνεργων Ναυτεργατών Τεράστιες οι ευθύνες του εργοδοτικού και κομματικού συνδικαλισμού»

Γιουβάλ Νώε Χαράρι: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε μία ψηφιακή δικτατορία

xarari.16.9.708Η τεχνολογία, ιδίως η τεχνητή νοημοσύνη και η βιοτεχνολογία, μπορούν να διαβρώσουν τα θεμέλια της δημοκρατίας και να υποσκάψουν την ελευθερία και την ισότητα, ευνοώντας τη συγκέντρωση δύναμης στα χέρια μιας μικρής ελίτ, που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μία σύγχρονη τυραννία, μια ψηφιακή δικτατορία, προειδοποιεί ο Νουβάλ Νώε Χαράρι. Continue reading «Γιουβάλ Νώε Χαράρι: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε μία ψηφιακή δικτατορία»

Σχετικά με την Επαναφορά των σχολείων Ιθάκης στα Δυσπρόσιτα

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ – ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)

elme_ki@yahoo.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΕΛΜΕ-ΚΙΠρόσφατα δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβέρνησης καινούργια απόφαση του Υπουργείου Παιδείας που αυτόματα επαναφέρει τα σχολεία της Ιθάκης στην κατηγορία των δυσπρόσιτων. Συγκεκριμένα, πλέον, εντάσσονται σε αυτή τα σχολεία της κατηγορίας Ι΄ (10 μόρια) και πάνω (από ΙΑ΄ – 11 μόρια και πάνω που ήταν στο προηγούμενο ΦΕΚ). Continue reading «Σχετικά με την Επαναφορά των σχολείων Ιθάκης στα Δυσπρόσιτα»