Ο ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΘΑΚΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ

ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ                                                              ΙΘΑΚΗ 28/3/2019
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΘΑΚΗΣ                                                                          ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 11/2019

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Θέμα: Ο σύλλογος ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Ιόνιο.

 

Η υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και της ποιότητας ζωής στην Ιθάκη θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στις ζωές και στις επιχειρήσεις μας.

 

Το ενεργειακό ζήτημα μπορεί να αποβεί καταστροφικό τόσο για τη φυσική ομορφιά του τόπου όσο και για την ασφάλεια μας, καθώς, κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί ότι η πιο σεισμογενής περιοχή στην Ευρώπη δεν θα κινδυνεύσει. Επίσης, σχετικά με την ασφάλεια, παντού όπου υπήρξε πετρελαιοπηγή μέσα και γύρω από τη Μεσόγειο και τις γειτονικές Ασιατικές και Αφρικανικές χώρες οι εξελίξεις ήταν δραματικές. Δεν θέλουμε στην περιοχή μας ένα «ηφαίστειο» έτοιμο να εκραγεί.

 

Από τις εξορύξεις δεν πρόκειται να βγει ωφελημένο ούτε οι Θιακοί, ούτε η κοινωνία. Οι μόνοι που έχουν να κερδίσουν είναι οι πετρελαϊκές εταιρίες. Οι μεγαλοπετρελαιάδες θα ευεργετηθούν αντλώντας τους φυσικούς πόρους της χώρας, πόρους που σε καμία περίπτωση δεν ανήκουν σε εκείνους, αλλά ανήκουν σε όλους μας. Και θα είναι οι ίδιοι που θα διαμορφώνουν το κόστος των καυσίμων σύμφωνα με την κερδοσκοπία τους και όχι με τις ανάγκες και τις δυνατότητες της κοινωνίας. Το κέρδος των λίγων λοιπόν, που θα εξαφανίσει τον τουρισμό και θα αλλοιώσει την ποιότητα ζωής μας…

 

Οι έρευνες και οι εξορύξεις υδρογονανθράκων θα δημιουργήσουν νέα δεδομένα στο τουριστικό και στο περιβαλλοντικό κομμάτι της περιοχής μας και ο αντίκτυπος από αυτές, με τη δεδομένη υποβάθμιση που θα φέρει, θα εγείρει κίνδυνο να μείνει ακόμα πιο έρημο το ήδη ερημωμένο για 8 μήνες τον χρόνο Θιάκι.

 

Είναι αυτονόητο, λοιπόν, ότι τασσόμαστε ενάντιοι στις εξορύξεις και καλούμε και όλους τους συμπατριώτες μας να συμπορευτούν μαζί μας.

 

 

Με εκτίμηση,

Ο πρόεδρος                                                                            Ο γεν. γραμματέας

 

 

 

Χαρίλαος Δενδρινός                                                                            Γεώργιος Λίλας