Ένοχες οι «διαψεύσεις» της κυβέρνησης περί μη μεταβίβασης ακινήτων του δημοσίου…

ΑΔΕΔΥΝομαρχιακό Τμήμα (ΝΤ) Κεφαλονιάς Ιθάκης

της ΑΔΕΔΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στις ένοχες διαψεύσεις της κυβέρνησης περί μη μεταβίβασης ακινήτων του δημοσίου
απαντάμε αγωνιστικά & προκαλούμε την τοπική διοίκηση ν’ αναλάβει τις ευθύνες της!

Κάτω από το βάρος της λαϊκής κατακραυγής για τις νέες εκχωρήσεις στην ΕΕΣΠ (το γνωστό Υπερταμείο – πρώην ΤΑΙΠΕΔ) 10.199 ακινήτων του δημοσίου πανελλαδικά, μεταξύ των οποίων 18 στο Νομό, η κυβέρνηση σπεύδει να διασκεδάσει τις αντιδράσεις με δελτίο τύπου που εξέδωσε το γραφείο του κυβερνητικού εκπροσώπου. Το δελτίο δημοσιεύθηκε και τοπικά μετά τις αντιδράσεις όχι μόνο του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ, του εφορευτικού συμβούλιου της Ιακωβατείου βιβλιοθήκης και άλλων φορέων και παραγόντων στο Νομό αλλά και φορέων πανελλαδικής εμβέλειας (αρχαιολόγοι και εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού κλπ.). Σε αυτό επαναλαμβάνεται ο ισχυρισμός ότι η μεταβίβαση δεν θα γίνει, εφόσον από την ταυτοποίηση που ήδη κάνει το Υπουργείο Οικονομικών προκύψει πως τα ακίνητα εμπίπτουν σε υφιστάμενες διατάξεις που απαγορεύουν την εκχώρηση. Με βάση τα προηγούμενα ας μας απαντήσει η κ. βουλευτής και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ποια από τα ακίνητα του Νομού θα εξαιρεθούν. Διότι, μόνο φωτογραφικά και σε ελάχιστα έχουν αναφερθεί (δήθεν για «κατηγορηματικό όχι» στην μεταβίβαση), όταν σε ενώ αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), τα παλιά υπαλληλικά, τα δικαστήρια, ο υδροβιότοπος του Κουτάβου, το δάσος στο λόφο του Αγίου Αθανασίου στο Αργοστόλι και εκείνο στο ύψος του θαλασσόμυλου, ο περιβάλλων χώρος του μνημείου των νεκρών της ιταλικής μεραρχίας Aqui που σκοτώθηκαν από τους Γερμανούς ναζί, το ακίνητο και το κηποθέατρο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης στο Ληξούρι, καθώς και το αρχαιολογικό μουσείο Αργοστολίου.

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ επαναλαμβάνει ότι οι εκ των υστέρων διαψεύσεις και καθησυχαστικές δηλώσεις υπουργείων περί επανεξέτασης είναι στάχτη στα μάτια, όπως άλλωστε και εκείνες της κ. βουλευτού. Κανένας εφησυχασμός δεν πρέπει να υπάρξει. Η κυβέρνηση έχει δώσει εξετάσεις για τα «όχι» και τα «ναι» που εννοεί. Έχει πάρει εύσημα από τους εταίρους της και το κεφάλαιο δείχνοντας ότι υπηρετεί άριστα την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της αύξησης των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, που κάνουν μπίζνες εκμεταλλευόμενοι τον ελληνικό λαό και τη δημόσια περιουσία. Έχει πιστωθεί επανειλημμένα την ικανότητά της να σπέρνει την απάτη και την αυταπάτη στο λαό, αφήνοντας σε ρόλο ουραγού και ασθμαίνουσες τις άλλες δυνάμεις που προσκυνούν την ίδια στρατηγική, όπως τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (που φθάνουν στο σημείο να την καταγγέλλουν πως κλέβει την πολιτική τους). Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επαναληφθεί το σενάριο, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της «μεταμνημονιακής Ελλάδας». Αυτή είναι η ματωμένη ανάπτυξη, που θα συνεχιστεί με υλοποίηση των δεσμεύσεων, των μνημονίων και των αναδιαρθώσεων χωρίς παρέκκλιση, με την εργατική τάξη και όλα τα καταπιεζόμενα στρώματα «να πληρώνουν το μάρμαρο», όπως και στην κρίση.

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ απευθύνεται στην τοπική διοίκηση, με αφορμή τον εν λόγω δελτίο τύπου της κυβέρνησης. Ανάμεσα σε άλλα κριτήρια εξαιρέσεων, αναφέρεται ότι δεν μεταβιβάζονται «όλα όσα είναι προορισμένα για την εξυπηρέτηση δημόσιων, δημοτικών, κοινοτικών ή θρησκευτικών σκοπών». Τι λένε λοιπόν η Περιφερειακή Αρχή Ιονίων Νήσων (ΣΥΡΙΖΑ – ΛΑΕ) και τι η Δημοτική Αρχή Κεφαλονιάς (ΝΔ); Θα διεκδικήσουν να μην γίνει ο φυσικός και πνευματικός μας πλούτος (εκπαιδευτικά ιδρύματα, ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία κλπ.) βορά στην κερδοφορία; Ή θα συνεχίσουν είτε να χαιρετίζουν «τις επενδύσεις που έρχονται» στα ακίνητα (όπως π.χ. έκανε παλιότερα η Δημοτική Αρχή για το Τραπεζάκι) είτε να περιορίζονται σε άνευρες ανακοινώσεις όπως η Περιφερειακή Αρχή ΙΝ (που επί ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ήταν λαλίστατη και «αντιμνημονιακότατη»). Ιδιαίτερα τις καλούμε να τοποθετηθούν εάν έχουν κάνει ενέργειες (ποιες και πότε) ή εάν σκοπεύουν να πάρουν πρωτοβουλίες προκειμένου να δείξουν έμπρακτα ότι παίρνουν μέτρα για χώρους που το δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα στο Νομό έχει διεκδικήσει όπως εστίες για φοιτητές, δημόσιους υπάλληλους ή σχολεία (υπαλληλικά, Ξενία, Ράγια κλπ.). Για αυτά τα ακίνητα έχουν υπάρξει κατά το παρελθόν αποφάσεις (από τον καιρό της Νομαρχίας Κεφαλονιάς – Ιθάκης), όμως οι διαδικασίες πώλησης έχουν κινηθεί κανονικότατα από την ΕΤΑΔ. Μπαίνει, λοιπόν, εύλογα το ερώτημα: έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα τέτοιες πρωτοβουλίες για να υλοποιηθούν οι αποφάσεις της τοπικής διοίκησης που πάρθηκαν κάτω από τη «ζεστή ανάσα» του κινήματος; Κι αν ναι γιατί δηλώνουν πως τις αγνοούν τα αρμόδια για τις εκποιήσεις δημοσίων χώρων υπουργεία; Ποιος ψεύδεται; Ποιες ενέργειες θα κάνει η τοπική διοίκηση (σε όλες τις εκφάνσεις της), αν πράγματι εννοεί ότι σχεδιάζει να υλοποιήσει εστία για τους δημόσιους υπαλλήλους στα υπαλληλικά ή σχολεία στο Ξενία και στα Ράγια; Η πρόσφατη εξέλιξη με την πώληση του Ερημίτη (ναυτικό οχυρό και περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους) στην Κέρκυρα από το ΤΑΙΠΕΔ ας προβληματίσει για την πορεία όταν πραγμάτων αν περάσει ο λαϊκός κατευνασμός.

Καλούμε τα σωματεία του δημοσίου να στηρίξουν τη δράση του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ για το θέμα. Στη γενική απεργία στις 8 Νοέμβρη, να εκφραστεί και η απόφαση του λαού μας να υπερασπίσει τα προς εκποίηση ακίνητα, παλιά και νέα, ως δημόσια λαϊκή περιουσία που είναι αναπαλλοτρίωτη και αμεταβίβαστη.

«Ιδού η Κεφαλονιά, ιδού και το πήδημα»!!!

Αργοστόλι 13/10/2018

Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας
Διονύσης Γεωργόπουλος Σοφία Μισαηλίδου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s